Innertemperaturer och tillagning

  • Halloumi – tillaga i ugn 200 grader. Skiva upp och pensla på olivolja. 10-15 minuter.
  • Lax (innertemperatur 56), tillaga i ugn 175 grader, ringla olivolja över, krydda.
  • Kyckling (innertemperatur 72), tillaga i ugn på 200 grader ca 20 minuter.
  • Kalkon, 68 innertemperatur. Ugn på 150.
  • Torsk (innertemperatur 56), rimma 30 minuter med salt innan om den ska vara fast i köttet, tillaga på så låg värme som möjligt för att inte bli torr.
  • Högrevsburgare (innertemperatur 70).

Entrecote: Tag fram köttet i tid så det blir rumstempererat. En kylskåpskall köttbit kyler ner pannan och ger ingen fin stekyta. Torka av köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Då dras saltet in i köttets yta och ger en jämnare och tydligare smak. Peppra också gärna efter stekning för tydligare smak av nymald peppar. Stek köttet på hög värme i en stekpanna med smör och olja. Stek 2-3 minuter eller tills köttet vätskar sig på den ostekta sidan. Vänd köttet och stek ytterligare 2-3 minuter. Använd en digitaltermometer och mät temperaturen. Temperaturer: medium/medium rare 52-54˚C, medium/medium välstekt: 58–68˚C, välstekt/well-done 70°C. Låt köttet ligga och vila i några minuter, så läcker inte köttsaften ur när du skär i det.


Publicerat

i

Hitta mer av…

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *